Vanaf twee weken geleverd
Vaste prijsgarantie
Betrouwbare kwaliteit

Krakende trap?

De oorzaken en oplossingen met betrekking tot krakende houten trappen.

Wat te doen tegen een krakende trap?

Krakende trappen zijn een veelvoorkomend probleem in veel huizen en kunnen behoorlijk irritant zijn. Het is belangrijk om te begrijpen waarom trappen kraken en wat je kunt doen om dit probleem te verhelpen.

Maar waarom kraakt een trap eigenlijk?

Trappen kraken vaak door een aantal redenen. Een van de meest voorkomende oorzaken is het natuurlijke proces van slijtage en veroudering van de materialen waaruit de trap is gemaakt. Vooral houten trappen zijn gevoelig voor deze slijtage en kunnen na verloop van tijd gaan kraken.

Naast slijtage kunnen dit andere mogelijke oorzaken zijn:

  • De trap is gemaakt van een houtsoort die gemakkelijk vocht opneemt. Hierdoor kraakt de trap meer in de vochtige periodes van het jaar.
  • De treden en/of stootborden zitten niet goed vast aan de trap. Wanneer deze los komen te zitten, kan dit resulteren in een krakend geluid. Dit kan gebeuren doordat de trap niet goed gemonteerd is, maar dit kan ook na jaren van gebruik ontstaan door ouderdom.
  • Er zit viezigheid tussen de kieren van de trap.
  • De traptreden zijn beschadigd.

Wat te doen tegen een krakende trap?

Niemand wordt blij van een krakende trap die ’s nachts het hele gezin wakker maakt. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om een krakende trap te verhelpen.

Zorgen dat alles vast zit

Het eerste wat je kunt doen is controleren of de treden en stootborden stevig vastzitten aan de trap en deze zo nodig opnieuw vastzetten. Immers, als deze niet goed vastzitten kan dit resulteren in het krakende geluid.

Olie

Daarnaast kun je de trap insmeren met olie om de scharnieren soepeler te maken en het kraken te verminderen.

Kitten van de trap

Een andere oplossing is het kitten van de trap. Hierbij worden de treden en stootborden vastgekit aan de trap, zodat deze niet meer kunnen bewegen en kraken. Dit is een relatief goedkope oplossing die ervoor kan zorgen dat de trap weer kraakvrij wordt.

Schoonmaken

Vaak ligt het probleem bij de viezigheid die zich tussen de stootborden en de trap bevindt. Om dit schoon te maken moet je de stootborden iets van de trede afwrikken en de viezigheid verwijderen met een (plamuur)mes.

Latje

Een andere oplossing om de trap stiller te maken is door een latje aan het stootbord te bevestigen. Als je dit doet boven- en onderaan de trap, dan zorgt dit latje ervoor dat er geen speling meer is tussen de trap en het stootbord.

Traprenovatie en krakende trappen

Een traprenovatie met overzettreden kan zorgen voor minder krakende trappen doordat de oude treden volledig worden bedekt met nieuwe, stevige overzettreden. De overzettreden worden over de oude treden geplaatst, waardoor de oude treden niet meer kunnen bewegen en dus niet meer kunnen kraken. Hierdoor wordt het krakende geluid vaak al verminderd of in sommige gevallen helemaal opgelost. Let op: door de verschillende oorzaken die mogelijk kunnen zijn kunnen we hier geen garantie op geven.

Hoogwaardige materialen

Daarnaast zijn onze overzettreden gemaakt van hoogwaardige materialen die bestand zijn tegen slijtage. Hierdoor zal de trap minder snel slijten en kraken, waardoor de levensduur van de trap verlengd wordt. Bovendien zijn de overzettreden verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zodat de traprenovatie ook bijdraagt aan de uitstraling van de trap en de woning als geheel.

Snel uitgevoerd

Een ander voordeel van een traprenovatie met overzettreden is dat de renovatie snel en gemakkelijk kan worden uitgevoerd. De overzettreden worden op maat gemaakt en vervolgens over de bestaande treden geplaatst, waardoor er geen hak- en breekwerk nodig is. Hierdoor is er minimale overlast en kan de traprenovatie vaak in één dag worden uitgevoerd.

Trap schilderen

Wil je jouw trap gaan schilderen? Controleer dan altijd of je de kieren van de trap goed hebt schoon- en dichtgemaakt. Als je dit niet doet dan zal de verf hiertussen komen en zit je opgescheept met een krakende trap.

Vraag een offerte aan

Is je trap al heel oud of slecht gemonteerd? Zijn de stootborden of traptreden gewoonweg beschadigd? Dan zou traprenovatie wel eens dé oplossing kunnen zijn. Meer weten over de vele mogelijkheden met onze traprenovatie? Levenslang genieten, onderhoudsarm en passend in elk interieur. Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Veelgestelde vragen

De antwoorden op veelgestelde vragen met betrekking tot krakende trappen vind je hier.

Laatste nieuws

Naar nieuwsoverzicht

Ruimte onder open of dichte trap benutten

Het benutten van de ruimte onder de trap is niet alleen praktisch, maar het maximaliseert ook de beschikbare ruimte in je huis. Er zijn talloze...

Lees meer

Wenteltrappen renoveren

Heb je een wenteltrap in de gang of woonkamer die aan vernieuwing toe is? Dan kunnen wij van Next Step Traprenovatie wellicht de oplossing bieden!...

Lees meer

Interieurplannen? Gebruik een moodboard!

Ben je van plan jouw trap en/of complete interieur een make-over te geven, maar worstel je nog met het bepalen van de juiste stijl voor...

Lees meer
Vanaf twee weken geleverd
Vaste prijsgarantie
Betrouwbare kwaliteit