Vanaf twee weken geleverd
Vaste prijsgarantie
Betrouwbare kwaliteit

Soorten trappen

Een open trap, een dichte trap, of een open trap dichtmaken? Wij renoveren alle soorten trappen; van simpele steektrap tot trap met bochten.

Soorten trappen

Iedere traprenovatie is weer anders, en daardoor kunnen de kosten van de traprenovatie ook verschillen. Het begint al bij de soorten trappen die er zijn. Heb je een open of dichte trap? Een steektrap of een trap met een draai erin? We leggen je graag uit wat dit voor jouw traprenovatie betekent.

Open of dichte trap

Een open trap bekleden gaat er anders aan toe dan een dichte trap bekleden. Bij een dichte trap hoeft alleen de voorkant te bekleden. Bij een open trap moet de trede rondom bekleed worden. Hiervoor maken we gebruik van driedelige trapbekleding, een unieke werkwijze voor een netjes resultaat.

Wil je weten hoe het bekleden van een open of dichte trap precies gaat?Bekijk de stapsgewijze werkwijze

Open trap dichtmaken

Heb je een open trap, maar ben je eigenlijk toe aan een ander soort trap, namelijk een dichte trap? Ook dan ben je bij Next Step Traprenovatie aan het juiste adres. Wij kunnen alle soorten open trappen dichtmaken. Er zijn verschillende redenen om dit te willen doen: 

  • Veiligheid: een open trap kan gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen. Doordat er geen stootborden zijn, kunnen voeten gemakkelijk tussen de treden door glijden en kan men uit balans raken. Door de trap dicht te maken, worden deze risico’s verminderd en wordt de trap veiliger om te gebruiken.
  • Geluidsdemping: een open trap kan ook zorgen voor extra geluidsoverlast in huis. Dit komt doordat geluiden gemakkelijk tussen de treden door kunnen komen. Door de trap dicht te maken met stootborden, wordt het geluid gedempt en kan dit de akoestiek in huis verbeteren.
  • Warmte: een open trap houdt minder warmte vast, de lucht beweegt tussen de treden door vrij door de ruimte.
  • Vuil: bij een open trap kan vuil tussen de treden door naar beneden vallen. Dit is bij een dichte trap niet mogelijk.
    Interieur: soms kan het ook gewoon een kwestie van smaak zijn. Een open trap past niet altijd bij het interieur van een woning. Door de trap dicht te maken, kan dit esthetische probleem worden opgelost en kan de trap naadloos passen bij de rest van het interieur.
Je open trap dichtmaken?Lees hier hoe we dat doen
Next Step afbeelding - 1
Next Step afbeelding - 2

Soorten trappen: grondvorm

Naast open en trappen heb je ook nog verschillende soorten trappen qua grondvorm. Een grondvorm van een trap is de basisvorm van de trap, die bepaalt hoe de trap eruit zal zien en hoe hij gebruikt kan worden. De grondvorm van een trap kan bijvoorbeeld een rechte lijn zijn, een L-vorm, een U-vorm, een spiraal of een combinatie van deze vormen. Daarnaast zijn er ook Z-profiel trappen. Door de grondvorm van een trap te bepalen, kan men een ontwerp maken dat past bij de beschikbare ruimte en de gewenste functionaliteit. Het is dan ook een belangrijk aspect bij het ontwerpen van een nieuwe trap of het renoveren van een bestaande trap.

Steektrap

De steektrap is de meest eenvoudige trapvorm. Het is een rechte trap zonder bochten of knikken. Deze trap wordt vaak gebruikt als toegangstrap naar een hogere verdieping.

Halfslagtrap

De halfslagtrap is een trap met één bocht van 90 graden. Dit betekent dat de trap in het midden een draai van 90 graden maakt en vervolgens rechtdoor gaat naar de volgende verdieping. Deze trap is vaak geschikt voor kleinere ruimtes waarbij er niet genoeg ruimte is voor een volledige draai van 180 graden.

Tweekwart trap

De tweekwart trap, ook wel dubbelkwart trap genoemd, is een trap met twee bochten van 90 graden. Dit betekent dat de trap eerst een kwartdraai maakt, vervolgens een vlak stuk heeft en dan nog een kwartdraai maakt naar de volgende verdieping. Deze trap is geschikt voor ruimtes waarbij er niet genoeg ruimte is voor een volledige draai van 180 graden en er meer ruimte is dan bij een halfslagtrap.

S-trap

De S-trap is een trap met een bocht van 180 graden. Deze trap heeft zijn naam te danken aan de S-vorm die ontstaat door de dubbele bocht in de trap. Deze trap is vaak geschikt voor grotere ruimtes waarbij er genoeg ruimte is voor een volledige draai van 180 graden.

Onderkwart trap

De onderkwart trap is een trap met een kwartdraai naar links of rechts aan de onderkant van de trap. Dit betekent dat de trap begint met een horizontaal stuk, vervolgens een kwartdraai maakt naar links of rechts en dan omhoog gaat naar de volgende verdieping.

Bovenkwart trap

De bovenkwart trap is een trap met een kwartdraai naar links of rechts aan de bovenkant van de trap. Dit betekent dat de trap eerst omhoog gaat naar een horizontaal stuk en vervolgens een kwartdraai maakt naar links of rechts.

Soort trap versus kosten

De keuze voor de soort trap is van invloed op de kosten van een traprenovatie. Dit komt omdat verschillende soorten trappen verschillende materialen en technieken vereisen om te renoveren.

Een rechte trap is over het algemeen eenvoudiger en goedkoper te renoveren dan een trap met bochten en meerdere verdiepingen, zoals een wenteltrap. Dit komt omdat rechte trappen vaak minder complexe vormen hebben en minder materiaal nodig hebben voor de renovatie. Bovendien zijn de arbeidskosten voor een rechte trap over het algemeen lager omdat de installatie vaak sneller en gemakkelijker kan worden uitgevoerd.

Een trap met bochten, zoals een wenteltrap of een trap met kwartslagen, is daarentegen vaak duurder om te renoveren omdat er meer materiaal nodig is om de bochten en overgangen tussen de verdiepingen te bedekken. Daarnaast kan de installatie van deze trappen meer tijd en expertise vereisen, waardoor de arbeidskosten hoger kunnen uitvallen.

Andere kostenbepalende factoren

Naast de soort trap zijn er nog andere factoren die de kosten van jouw traprenovatie bepalen. Denk bijvoorbeeld aan: het aantal treden dat gerenoveerd moet worden, de afmeting van de treden, of je ook ledverlichting wilt en waar je woont (i.v.m. de reiskosten).

Afbeelding - Doe inspiratie op

Doe inspiratie op

Ben je er nog niet over uit wat je met jouw traprenovatie wilt? Neem dan eens een kijkje in onze catalogus! Hierin staan een hele hoop voorbeelden van verschillende soorten gerenoveerde trappen. Daarnaast vind je in onze catalogus het antwoord op al jouw vragen omtrent traprenovatie; van welk materiaal we gebruiken tot hoe de renovatiedag eruit ziet.

Download de catalogus

Advies nodig?

Bij ons traprenovatiebedrijf staan wij altijd klaar om onze klanten te helpen. Heb je vragen over onze producten en diensten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder. Als je onze designs in het echt wilt bekijken, ben je op afspraak van harte welkom in onze showroom in Emmeloord. Hier kun je onze verschillende trapsoorten bekijken en inspiratie opdoen voor jouw traprenovatie. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw traprenovatie? Vraag dan gerust een vrijblijvende offerte aan. Wij denken graag met je mee om de perfecte traprenovatie te realiseren.

Vanaf twee weken geleverd
Vaste prijsgarantie
Betrouwbare kwaliteit